Nieuw beengeleidingimplantaat laat de huid intact

Horen via beengeleiding (met een Baha van Cochlear of Ponto van Oticon Medical) kan al enige tijd een oplossing bieden voor mensen die eenzijdig doof zijn of geen hoortoestel verdragen. Cochlear komt nu met een doorontwikkelde versie van de Baha, met de zogenoemde DermaLock-technologie, waarbij het implantaat ín de huid en het bot vlakbij de gehoorgangopening aangebracht wordt. Zo blijft de huid intact. Dit meldt het MUMC.

De manier van inbrengen zou ontstekingen en afweerreacties moeten voorkomen en een beter cosmetisch resultaat geven. Door middel van 3D-techniek kan de plaats waar het implantaat moet komen nauwkeurig worden bepaald, zo schrijft het vakblad Otology&Neurology. Het systeem bestaat uit een geluidsprocessor en hoorimplantaat dat, in tegenstelling tot een hoortoestel, achter het oor in de huid en het bot wordt aangebracht. Het zet geluid om in trillingen die het binnenoor kan verwerken. Het nieuwe implantaat vergroeit uiteindelijk met het bot en de huid.

Onderzoek
Momenteel doen in Nederland achttien patiënten van Maastricht UMC+ mee aan een studie om de effecten van het nieuwe implantaat te onderzoeken. Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Deventer Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kunnen patiënten deelnemen aan het onderzoek. Bent u geïnteresseerd in deelname aan het Baha-onderzoek bij één van deze ziekenhuizen, dan kunt u contact opnemen met Maastricht UMC+ onderzoeker Marc van Hoof op telefoonnummer 043-3872886 of via bahastudie@gmail.com.

Publicatiedatum: 17 december 2013