Kamervragen vanwege TROS Radar-uitzending over audiciens

De uitzending van TROS Radar over audiciens doet de nodige stof opwaaien. Er zijn nu ook Kamervragen gesteld over de 'big business' in de hoortoestellenwereld.

Te duur hoortoestel

Op maandagavond 5 december besteedde TROS Radar aandacht aan de audicienbranche. De centrale stelling van het programma was dat mensen met regelmaat een veel te duur hoortoestel krijgen aangeboden. Omdat slechthorenden zelf nauwelijks inzicht kunnen krijgen in kwaliteit en kosten, voelen ze zich vaak genoodzaakt te varen op het advies van de audicien. Radar richt de pijlen vooral op de ketenbedrijven Beter Horen en Schoonenberg: daar zou de noodzakelijke balans tussen zorg en commercie te veel doorgeslagen zijn naar commercie.

Positieve en negatieve reacties

De uitzending brengt de nodige reacties te weeg. Verontwaardigde reacties van audiciens en tevreden klanten: de berichtgeving van Radar zou sensatiebelust en ongenuanceerd zijn. Maar ook adhesiebetuigingen: eindelijk wordt er aandacht besteed aan de onterecht hoge kosten die slechthorenden moeten maken.

Kamervragen aan Schippers

Inmiddels heeft de discussie ook de Tweede Kamer bereikt en zijn er Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Vragen als:

  • Hoe gaat u zorgen voor meer transparantie in kwaliteit en prijs in deze markt?
  • Bent u bereid onderzoek te laten verrichten naar mogelijke kartelvorming in deze markt?
  • Waarom maakt u geen haast met het afschaffen van de vergoedingslimieten zodat de zorgverzekeraars scherp kunnen inkopen?
Klik hier om de kamervragen te downloaden.

De NVVS vindt het een goede zaak dat er kritisch gekeken wordt naar het vergoedingensysteem en het gebrek aan transparantie over kwaliteit en kosten.

Publicatiedatum: 13 december 2011
nog geen reactiesPlaats reactie