Hoe klinkt stilte?

Voor mensen met hyperacusis (overgevoeligheid voor bepaalde geluiden) is de vakantietijd soms lastig; op welke camping kun je bijvoorbeeld optimaal genieten? Dus zonder muziek van het animatieteam, gekwetter van zwermen vogels, lawaai van overvliegende vliegtuigen of geluiden van het pretpark om de hoek? Waar is nog ‘echte’ stilte te vinden? In de Verenigde Staten is er een ‘stille kamer’ met een geluidsniveau van -9 dB. Eenzelfde soort kamer in Groot-Brittannië heeft een geluidsniveau van -12,4 dB.

De beide stille kamers worden gebruikt om akoestische  tests uit te voeren met bijvoorbeeld luidsprekers, microfoons en hoortoestellen om dezen zo goed mogelijk af te stellen. De kamers zijn zo gebouwd dat geluid er wordt geabsorbeerd in plaats van weerkaatst. In dit filmpje (Engels) een impressie van de kamer in Minneapolis (V.S.).

Een stille kamer klinkt misschien als een fijn vakantieverblijf voor iemand met hyperacusis. Volgens The Huffington Post is de kamer echter niet bepaald aangenaam om in te vertoeven. Geluiden als je hartslag en ademhaling lijken extra hard te klinken, waardoor je ze heel intens ervaart. Dit zou volgens de krant zelfs kunnen leiden tot hallucinaties. Mensen zouden niet langer dan 45 minuten in de kamer kunnen vertoeven. Deze stille kamers zijn dus waarschijnlijk weer iets teveel van het goede…

Publicatiedatum: 08 augustus 2013