Eerste patiënt geïmplanteerd met ‘magneetversie’ Baha

Voor het eerst is bij een patiënt met gehoorproblemen een zogeheten 'Baha Attract' geplaatst. Het is een hoortoestel dat door middel van een geïmplanteerde magneet op het hoofd kan worden aangebracht.

Een Baha is een in het bot verankerd hoortoestel. Dit systeem bestaat uit drie delen; een geluidsprocessor (Bone Conduction Device of BCD), een koppelstuk (abutment) en een titaniumschroef (implantaat). Het uitwendige toestel vangt het geluid op en versterkt het. De trillingen worden vervolgens via het koppelstuk en de titaniumschroef, dat als implantaat in het schedelbot is verankerd, rechtstreeks naar het slakkenhuis geleid. De gehoorgang en het middenoor worden dus niet gebruikt voor de geleiding van het geluid, waardoor het een uitkomst is voor mensen die vanwege middenoorproblemen of problemen met de gehoorgang geen ‘gewoon’ hoortoestel kunnen dragen.

Magneet
De traditionele Baha wordt vastgeklikt op het abutment aan de buitenkant van het hoofd achter het oor. De nieuwe variant werkt met een magneet in plaats van het abutment. Achter het oor, onder de huid, wordt door de kno-chirurg een magneet geplaatst, die daar blijft zitten. Het hoortoestel kan aan de buitenkant van het hoofd op de magneet worden geplaatst. Dit zorgt voor minder kans op infecties en het is prettiger voor de gebruiker, omdat er niets uit het hoofd steekt wanneer de Baha niet in gebruik is.

Test
Deze ‘magneetvariant’ is nog niet beschikbaar. Fabrikant Cochlear test de nieuwe techniek op dit moment op kleine schaal, om ervaringen van patiënten te verzamelen en klinische ervaring op te bouwen. De Baha zelf hoeft niet meer te worden getest, want die werkt goed. De bevestiging met de magneet wordt getest. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van de nog zeer weinige ziekenhuizen in Europa waarmee Cochlear dit nu samen doet. Als uit de eerste plaatsingen blijkt dat patiënten tevreden zijn, gaat Cochlear op grotere schaal dit systeem leveren. Dat is op zijn vroegst halverwege 2014.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een aantal vragen en antwoorden over deze ontwikkeling op een rijtje gezet. Lees het hier.

Baha en Ponto
In de volksmond wordt een in het bot verankerd hoortoestel veelal een Baha® genoemd, naar het product van Cochlear. Sinds 2009 is er echter naast de Baha van Cochlear ook de Ponto® van Oticon Medical. Er zijn dus twee merken. De Baha Attract, waarover in dit bericht wordt gesproken, is een product van Cochlear. Op dit moment werkt de Ponto van Oticon (nog) niet met een magneet. Zie voor meer informatie over de verschillende fabrikanten: www.cochlear.com/nl en www.oticonmedical.com.

Mee lezen over horen via beengeleiding? Download hier het verhaal van Jokelien uit HOREN Magazine (alleen voor NVVS-leden, klik hier om lid te worden).

Publicatiedatum: 06 november 2013