Een brughoektumor: niet kwaadaardig, wel belastend

Cicero, het blad van het Leids Universitair Medisch Centrum, bericht in het septembernummer over de klachten van patiënten met een brughoektumor. Hoewel het een goedaardig gezwel is en artsen kunnen adviseren om te wachten met behandelen als een patiënt weinig klachten heeft, willen patiënten vaak dat de tumor er zo snel mogelijk uit gaat. Patiënt en arts staan samen voor een lastige keuze.

Volgens het artikel hangt de keuze voor afwachten, bestralen of opereren af van hoeveel klachten de patiënt heeft en wat er op de scan te zien is (of de tumor groeit of niet). "Wij vinden behandelen eigenlijk alleen gerechtvaardigd als de resultaten daarvan beter zijn dan het natuurlijk beloop. Want zowel bij bestralen als opereren zijn er de nodige risico's", vertelt kno-arts Andel van der Mey in het artikel.

In Nederland zijn er jaarlijks 320 nieuwe brughoektumorpatiënten. Irma van der Klok is één van de patiënten van dr. Van der Mey. In Cicero vertelt ze over het hele traject; van ontdekking van de brughoektumor, de scans, het monitoren van de tumor en uiteindelijk de operatie. "De tumor is uit mijn hoofd, dat is een enorme bevrijding. Ik realiseer me ook hoe belangrijk de gesprekkken met de arts waren."

Lees hier het artikel in Cicero, september 2013.

Lees hier meer informatie over brughoektumor en de behandelmogelijkheden.

Publicatiedatum: 25 september 2013