Week van het Oorsuizen 2017 - Thema: Oorsuizen... je bent niet alleen!

“Ik dacht dat ik gek aan het worden was. Alleen ik hoorde die herrie in mijn hoofd. Alleen ik had er last van”, zegt Margriet van Loon. Maar in ons land hebben ruim 1 miljoen mensen een vorm van oorsuizen (tinnitus). Dat aantal neemt de laatste jaren verontrustend toe, vooral onder jongeren. Stichting Hoormij organiseert van 6-10 februari de derde Week van het Oorsuizen, om extra aandacht te vragen voor deze gehooraandoening. Dit jaar is het thema: Je bent niet alleen! Je bent namelijk echt niet de enige. En er is hulp mogelijk.

Mensen die een constante piep, suis of fluit horen, krijgen vaak van hun arts de boodschap ‘het is niet te genezen, leer er maar mee leven’. “Dat kan veel psychische spanning en depressieve klachten veroorzaken. Het is belangrijk om dit negatieve toekomstbeeld zo vroeg mogelijk te ontkrachten. Er moet zo snel mogelijk met een positieve houding gekeken worden naar hoe de last van de tinnitus kan verminderen”, zegt Arno Lieftink, psycholoog bij de audiologische afdelingen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij benadrukt: “Ook al is er meer wetenschappelijk onderzoek gewenst, ik merk in de dagelijkse praktijk dat een dergelijke aanpak resultaat oplevert.” Juist om wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus en hyperacusis in Nederland te stimuleren reikt Stichting Hoormij elke twee jaar een scriptieprijs uit van 2000 euro voor de beste masterscriptie over tinnitus of hyperacusis.

Oorlog in mijn hoofd

Een individuele of multidisciplinaire diagnostiek en behandelstrategie kunnen effectief zijn. Margriet van Loon van Stichting Hoormij had er veel baat bij: “Ik sliep slecht door dat lawaai in mijn hoofd – het geraas heeft een sterkte van 80dB. Het leek alsof iemand kopjes in mijn kamer kapot stond te smijten tegen de muur. Het is gewoon oorlog in mijn hoofd. Als ik maar niet bezig was met de tinnitus, dan leek het alsof het gepiep en gebrom in mijn hoofd minder werd. Maar op den duur was de koek op. Mijn redding was uiteindelijk cognitieve therapie.”

Wil je het hele verhaal van Margriet lezen? Leden ontvangen op 17 februari gratis het nieuwe nummer van Hoormij Magazine met het complete interview. Nog geen lid? Hier lees je hoe je makkelijk en snel lid wordt. Je ontvangt dan meteen het nieuwste nummer in je brievenbus. Als voorproefje geven we al wel het hele artikel van Arno Lieftink cadeau.

Einde carrière

De impact van tinnitus is groot, zo weet ook Karel Gillissen. “Ik was organisatieadviseur, communiceren was het belangrijkste onderdeel van mijn vak. Zonder aanleiding kreeg ik ineens een irritante toon in beide oren. Door de tinnitus kon ik mensen al vrij snel niet meer verstaan. Het was het einde van mijn carrière.” Ook feesten en partijen laat hij liever aan zich voorbij gaan. Lees het hele verhaal van Karel.

Like, share, retweet, comment: doe mee

Houd ook onze facebookpagina en twitter in de gaten voor meer info. Je helpt mee door onze berichten te delen. Wil je zelf iets delen over tinnitus? Je kunt op verschillende manieren ervaringen uitwisselen. Lever bijvoorbeeld een bijdrage via het Tinnitusforum of op social media met de #WeekvhOorsuizen.

Oorzaken tinnitus: meer dan lawaai alleen
Week van het Oorsuizen in de media
Hoe klinkt tinnitus? Beluister het hier
Lees het hele interview met Arno Lieftink
Wie wint de Scriptieprijs Tinnitus en Hyperacusis van 2000 euro?
Help mee om tinnitus beter te behandelen met jouw donatie
HOORagenda bijeenkomsten

Stichting Hoormij organiseert regelmatig door het hele land bijeenkomsten over tinnitus. Alle bijeenkomsten deze week zijn inmiddels volgeboekt! We kijken naar de mogelijkheden van een extra avond. Sta je op de wachtlijst, dan houden we je daarvan op de hoogte. Kijk op onze Agenda voor een compleet overzicht, ook na de Week van het oorsuizen.

Ook de GGMD organiseert tijdens en na de Week van het Oorsuizen cursussen en informatiebijeenkomsten over tinnitus. Klik hier voor het aanbod.

Meer weten over oorsuizen?