Vormen en gradaties: van vervelend tot ondragelijk

Tinnitus kent vele vormen en gradaties. Merkt de één de tinnitustoon pas op wanneer het stil is, de ander vindt er geen rust door een overweldigend luide toon. Piepen, brommen, fluiten of sissen: ook de toon wordt door ieder anders ervaren.

Wat hoort iemand met tinnitus?

• Het kan gaan om ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken, brommen;
  • Het kan luid zijn, indringend, of eerder mild of nauwelijks waarneembaar;
  • Het kan alleen incidenteel optreden, tijdelijk zijn, pulserend zijn, het geluid kan steeds veranderen, of het kan altijd aanwezig zijn;
  • Het kan alleen merkbaar zijn in stilte, het kan als achtergrondgeluid aanwezig zijn bij alles wat je doet of het kan zelfs de dagelijkse geluiden overschreeuwen.

Gradaties van tinnitus

Lichte tinnitus

- "Ik hoor het alleen als het doodstil is en dan nog niet altijd. ik vraag me wel eens af hoe dat nou kan ontstaan, zo’n geluid."
- "Overdag hoor ik het nooit maar wel als ik ga slapen. ik ga er soms naar liggen luisteren maar meestal vergeet ik het na een tijdje en val ik in slaap".

Je bent je bewust van eenzacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op wanneer het (heel) stil is.

Tip: Probeer het geluiden te maskeren met bijvoorbeeld zacht klinkende natuurgeluiden (fluitende vogeltjes en krekels, branding, wind) of een zacht ruisende radio.

Matige tinnitus

- "Als niemand iets zegt in huis, hoor ik opeens die scherpe piep. Ergens is ie er altijd maar hij stoort me als het stil is. Als ik wil gaan slapen, is dat soms erg irritant"
- "Z
olang er geluid om me heen is, gaat het goed. Maar als ik rustig wil lezen of werken, valt me vaak op wat een herrie het eigenlijk is in mijn kop. Dat leidt soms behoorlijk af, ja".

Het geluid is in stilte en rustige omstandigheden goed waarneembaar zijn en/of enigszins doordringend.

Tip 1: Niet op letten, niet door laten afleiden, concentratie op andere dingen richten;
Tip 2: Maskeren met een (eigengemaakte) ruisje, muziekje, kabbeltje;
Tip 3: Kijk op het Stichting Hoormij-forum of bij Oorakel wat er aan ruismaskeermogelijkheden zijn en wat daar de ervaringen mee zijn;
Tip 4: Ga naar je huisarts en laat je onderzoeken;
Tip 5: Bel het Tinnitusloket als je er niet uitkomt via tel. 0800-84664887.

Ernstige tinnitus

- "Ik heb het altijd en overal. Als ik afleiding heb, let ik er niet altijd op. Maar ik word er met regelmaat behoorlijk chagrijnig en moe van, van dat continue geluid"
- "Als ik muziek opzet, dan overstemt dat het geluid. Dus thuis heb ik altijd muziek aan en op kantoor ook (als de collega’s er niet zijn). Ik heb problemen om te gaan slapen en word ook vaak wakker van mijn eigen tinnitus"
- "Het is lastig om er niet continu op te gaan letten. Soms kan ik ook niet anders: het geluid zit immers altijd in mijn hoofd. En het wordt erger als ik moe ben of gespannen. Je moet uitkijken dat je dan niet in een spiraal raakt van meer stress, meer tinnitus, nog meer stress etc".

Je bent je in gewone dagelijkse omstandigheden continu bewust van harde en/of doordringende geluiden.

Tip 1: Blijf hier niet mee zitten maar zoek informatie en advies;
Tip 2: Ga naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een kno-arts voor gedegen onderzoek;
Tip 3: Lees over hoe anderen ermee omgaan en deel je ervaringen, bijvoorbeeld op het Stichting Hoormij-forum over tinnitus.
Tip 4: Leg je omgeving uit wat tinnitus is, zodat ze snappen wat er in jou omgaat;
Tip 5: Bel het Tinnitusloket als je er niet uitkomt via tel. 0800-84664887;
Tip 6: Bekijk hier de lijst van behandelcentra voor mensen met tinnitusklachten.

Zeer ernstige tinnitus

- "Ik kan niet meer slapen, niet meer werken, niet meer rustig denken"
- "
Het kost me moeite om zelfs een gewoon gesprek te voeren. Telefoneren is een kwelling. Naar feestjes en verjaardagen kan ik niet meer want de angst dat het daadoor erger wordt, speelt door mijn hoofd. Op mijn kleinkinderen passen is haast niet meer mogelijk. Mijn tinnitus ruist, sist en tettert overal doorheen, ik versta er niks meer door".

Het geluid is zo storend dat het allesoverheersend is en het gewone dagelijkse functioneren ernstig belemmert of dreigt te gaan belemmeren.

Tip 1: Zoek snel hulp en advies want dit is iets wat je niet alleen kunt oplossen. Bel het Tinnitusloket via tel. 0800-84664887, ook in acute situaties;
Tip 2: Ga naar je huisarts en laat je verwijzen naar een kno-arts voor gedegen onderzoek;
Tip 3: Lees over hoe anderen met hun tinnitus omgaan en deel je ervaringen, bijvoorbeeld op het Stichting Hoormij-forum over tinnitus.
Tip 4: Leg anderen uit wat tinnitus is, zodat ze snappen wat er in je omgaat;
Tip 5: Nogmaals: zoek snel hulp en advies want dit is iets wat je niet alleen kunt oplossen.

Stichting Hoormij-Commissielid Peter van der Ende over zijn tinnitus
Celestine over tinnitus